Anonymisering
Arbejde med prøver fra mennesker kræver anonymisering, og data som kan spores til enkeltpersoner må ikke opbevares i længere tid.
Er målet blot at finde en allelfrekvens eller genotypefrekvens i klassen kan anonymiseringen foretages enkelt ved at de umærkede PCR-rør blandes i en skål og deles tilfældigt ud igen.
Er målet at finde en sammenhæng mellem genotype og fænotype, vil eleverne have et kendskab til deres fænotype. I døgnrytmeundersøgelsen på sysbio.dk er vist en procedure, hvor man kan se sammenhæng mellem genotype og fænotype (DNA-prøve og spørgeskema), samtidig med at anonymiseringen overholdes. Den kan dog sjældent anvendes indenfor en enkelt klasse uden at enkeltelever kan genkende deres egen prøve, men data må lægges ind i en database med flere klassers resultater.
Som nøgleregel må der ikke optræder grupper i data på under 5 personer. Man kan lægge klassens resultater i et fælles regneark med resultater fra andre skoler. For døgnrytmeforsøgets vedkommende kan skolen sende resultaterne til kt@aalborghus.dk . De vil så blive indført i et regneark med elever fra andre skoler og returneret. Når vi har en tilstrækkelig stor mængde data til at anonymiseringen er sikker, vil de blive lagt på sysbio.dk.
Vend som udgangspunkt anonymiseringsprocedurer med skolens ledelse, så alle er indforståede med fremgangsmåden.