Hvem gærer din mad?

Matematik  A B
Biologi  A B C
Bioteknologi  A B
 

Vi anvender en lang række mikroorganismer til at forarbejde fødevarer ved fermentering, også kaldet gæring. Så kan de holde sig længere, og de får ofte en syrlig-frisk og /eller umami-fyldig smag.

I dette tema skal du anvende bakterier og svampe til at lave din egen fermenterede fødevare. 

Du skal desuden undersøge nærmere, hvilke bakterier der er i dit fermenterede produkt. Det gør vi ved at oprense DNA fra bakterierne i produktet og sekventere baserækkefølgen i deres DNA. Ved at sammenligne med bioinformatiske databaser, kan bakterietyperne bestemmes. 

Du finder fire typer af filer i temaet som er nummererede 1-4:

  1. Opgaver og vejledninger til fermentering og start på temaet
  2. Opgaver til baggrundsviden om Nanopore-sekventering, resultatbehandling, bioinformatik, alignment, fylogenetiske træer.
  3. Laboratorieprotokoller (vejledninger) til Nanopore-sekventering (filer: 3)
  4. Vejledninger til lærere

 

Filer
pdf
Biologi  A B C
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B C
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B C
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B C
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B C
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B
Bioteknologi  A
pdf
pdf
Biologi  A B
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B
Bioteknologi  A
pdf
Biologi  A B
Bioteknologi  A
SRO emner
pdf
Biologi  A
Bioteknologi  A
pdf
Matematik  A
Biologi  C